Hoe kun je hepatitis B voorkomen? 

Als je van plan bent om te gaan reizen, is het belangrijk om te weten voor welke landen je verplichte of aanbevolen vaccinations nodig hebt. Sommige landen vereisen dat je een certificaat laat zien dat bevestigt dat je gevaccineerd bent tegen bepaalde ziekten. In andere landen wordt gewoon aangeraden dat je jezelf en jouw gezin laat vaccineren, vooral als je naar gebieden gaat waar er een groot risico is op besmetting. Het is altijd een goed idee om informatie in te winnen voordat je start met jouw droomreis. Maar waar kun je deze informatie vinden? De informatie autoriteit voor vaccinaties en inentingen. Vaccinatiewijzer zorgt ervoor dat je altijd goed geinformeerd kunt beginnen aan jouw reis. Vaak wordt er gewezen op een vaccinatie hepatitis B, maar waarom eigenlijk? In deze blog bespreken we waarom. 

Voorkom ontsteking van de lever

Vaccinatie Hepatitis B is de beste manier om hepatitis B te voorkomen. Hepatitis B is een virusinfectie van de lever die ernstige gezondheidsproblemen kan veroorzaken. Het hepatitis B-virus wordt overgedragen via onder andere bloed en andere lichaamsvloeistoffen. Hepatitis B is dus besmettelijk. De meeste mensen die het hepatitis B-virus oplopen, genezen van de infectie. Sommigen ontwikkelen echter een chronische infectie met het virus. Chronische hepatitis B kan langzaam leiden tot schade aan de lever, en kan uiteindelijk zelfs tot sterfte leiden. 

Symptomen van hepatitis B

Wanneer iemand hepatitis B heeft, kunnen de diverse symptomen voorkomen.  De meeste mensen die besmet zijn met het hepatitis B-virus ervaren geen of lichte symptomen. Als er wel symptomen zijn, kunnen deze verschillend zijn. Sommige mensen met het virus ontwikkelen een acute hepatitis, wat betekent dat de symptomen plotseling optreden en gepaard gaan met koorts, vermoeidheid, misselijkheid en braken, geelzucht, donkere urine en lichte ontlasting. Hepatitis B kan ook chronisch worden, wat betekent dat de symptomen langzaam verergeren.

Hoe kun je hepatitis B voorkomen? 

Hepatitis B is besmettelijk en wordt overgedragen door contact met bloed of lichaamsvloeistoffen van een geïnfecteerde persoon. Gelukkig is er een vaccinatie om hepatitis B te voorkomen. Het kan ook voorkomen bij het hebben van seks zonder condoom. Na het krijgen van de verschillende vaccinaties tegen hepatitis B, ben je volledig beschermd voor de rest van jouw leven. Het bestaat uit een vacccinatietraject van 3 vaccinaties. Soms wordt dit traject ook nog gevolgd door een bloedafname. Dat is per persoon verschillend. De bloedafname wordt gedaan om te kijken of de vaccainties hun werk hebben gedaan. Het kan tenslotte voorkomen dat er niet voldoende bescherming is opgebouwd. 

Gerelateerde berichten

Hoe kun je je laten vaccineren als je op reis wilt gaan?

Als je binnenkort op reis wilt gaan naar een land buiten de Europese Unie, dan kan het aangeraden worden om je te laten vaccineren tegen bepaalde virussen….